Golf Amal Tabung Kebajikan Pesakit HCTM

21 Oct 2019

Oleh : Noorlaily Abdul Rahim
Foto: Hang Jebat Mukhtar Affandi

NILAI, 19 Oktober 2019 – Seramai 104 peserta telah menyertai Pertandingan Golf Amal Tabung Kebajikan Pesakit HCTM anjuran Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM. Pertandingan yang diadakan di Kelab Golf & Country Kota Seriemas, Nilai, Negeri Sembilan dibahagikan kepada dua kejohanan iaitu Kejohanan Golf Fakulti Perubatan Malaysia, Piala Dato’ Dr. Mahmud Mohd Nor dan Kejohanan Golf Persahabatan HCTM, Piala Dato’ Lokman Saim yang dinaungi oleh YAM Tunku Besar Seri Menanti,Tunku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Muhriz.

Objektif utama penganjuran Golf Amal ini adalah untuk menambah dana Tabung Kebajikan Pesakit HCTM. Tabung yang ditubuhkan pada tahun 2000 bertujuan untuk membantu pesakit-pesakit yang tidak berkemampuan membiayai kos rawatan dan pemulihan di HCTM. Setiap tahun, dana yang diperlukan untuk membantu pesakit dianggarkan sebanyak RM 3 juta dan tabung ini telah berjaya membantu lebih daripada 4000 orang pesakit yang amat memerlukan. Melalui program ini sebanyak RM70,000 telah berjaya dikumpul dari lebih 40 penyumbang yang terdiri daripada pelbagai agensi, syarikat, dan individu seperti Bank Simpanan Nasional, Elquest Medident Sdn. Bhd, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, TG Boulevard Sdn. Bhd, BBraun, Maxis, Alam Medik Sdn Bhd, Hotel Everly Putrajaya, dan lain-lain.

Majlis Penutup Pertandingan Golf Amal telah disempurnakan oleh Prof. Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid, wakil Pro Naib Canselor KKL UKM yang juga selaku Pengarah Hospital Canselor Tuanku Muhriz. Turut hadir dalam majlis Prof. Dato’ Dr. Razman Jarmin, Timbalan Pengarah (Perkhidmatan Surgeri) Hospital Canselor Tuanku Muhriz yang merangkap sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kejohanan Golf Amal Tabung Kebajikan Hospital Canselor Tuanku Muhriz dan Golf Antara Fakulti Perubatan Malaysia, Prof. (K) Dr. Jaafar Md Zain Pengerusi Pertandingan Golf Amal Tabung Kebajikan Pesakit Hospital Canselor Tuanku Muhriz.

Berucap dalam majlis penutup pertandingan Golf Amal, Prof. Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada semua peserta yang menyertai kejohanan. Selain menambah dana Tabung Kebajikan Pesakit HCTM, penganjuran aktiviti ini dapat merapatkan silaturahim, berbincang, dan bertukar-tukar pandangan antara ahli akademik dari pelbagai peringkat IPTA dan IPTS di negara ini. Beliau berharap aktiviti ini dapat diteruskan dari masa ke semasa.

DISABILITY CHILD HEALTH AND SAFETY SEMINAR 2019

19 Aug 2019

CHERAS, August 6, 2019 – A total of 115 participants from doctors, psychiatrists, dietitian, nurses, teachers and parents attended the Disability Child Health and Safety Seminar 2019. The seminar organized by the Child Development Center HCTM was held in Auditorium, UKM Kuala Lumpur Campus.

Some of the topics covered in this seminar are on children’s sexual development, risk of sexual abuse among children with disabilities, and sexual education strategies for children with disabilities. Additionally, a discussion forum was held with accredited panels for participants to ask further questions on the topic.

The ceremony was launched by Prof. Dr. Halim Abdul Gafor, Deputy Director (Medical Services), HCTM. In his speech, the challenges of different developmental stages for children with disabilities require an appropriate approach. Thus understanding and education of sexual health is seen as relevant today to parents and the various professionals involved in the intervention of children with disabilities. He hopes the seminar will provide a wealth of information and guidance on managing the health and safety issues of children with disabilities more comprehensive and professionally.

Also present Prof. Dr. Cheah Fook Choe, Head of Department of Pediatric, HCTM, Dr.Juriza Ismail, Head of Children’s Development Center, HCTM, and Dr. Norazlin Kamal Nor, Chairman of the Committee on Health and Sexual Safety for Children with Disabilities 2019.

Seminar Kesihatan dan Keselamatan Seksual Kanak-kanak Kelainan Upaya 2019

13 Aug 2019

Oleh : Noorlaily Abdul Rahim
Foto: Muhammad Shahrul Izwan Halim

CHERAS, 6 Ogos 2019 – Seramai 115 orang peserta yang terdiri daripada doktor, psikiatris, dietatik, jururawat, guru dan ibubapa telah menyertai Seminar Kesihatan dan Keselamatan Seksual Kanak-kanak Kelainan Upaya 2019. Seminar anjuran Pusat Perkembangan Kanak-kanak HCTM ini telah diadakan di Auditorium, Kampus Kuala Lumpur UKM.

Antara topik-topik menarik yang dibincangkan dalam seminar ini ialah mengenai perkembangan seksual kanak-kanak, risiko gangguan seksual di kalangan kanak-kanak kelainan upaya, dan strategi pendidikan seksual untuk kanak-kanak kelainan upaya. Selain itu, satu forum perbincangan diadakan dengan panel-panel bertauliah untuk para peserta bertanya lebih lanjut mengenai topik ini.

Majlis telah dirasmikan oleh Prof. Dr. Halim Abdul Gafor, Timbalan Pengarah (Perkhidmatan Perubatan) HCTM. Dalam ucapan beliau berkata, cabaran tahap perkembangan yang berbeza untuk kanak-kanak kelainan upaya memerlukan pendekatan yang sesuai. Justeru pemahaman dan pendidikan kesihatan seksual dilihat amat relevan pada masa kini kepada ibu bapa dan pelbagai profesional yang terlibat dalam intervensi kanak-kanak kelainan upaya. Beliau berharap seminar ini dapat memberikan pelbagai maklumat terkini dan menjadi panduan dalam menguruskan isu-isu kesihatan dan keselamatan seksual kanak-kanak kelainan upaya dengan lebih sempurna dan profesional.

Turut hadir dalam majlis Prof. Dr Cheah Fook Choe, Ketua Jabatan Pediatrik HCTM, Dr Juriza Ismail, Ketua Pusat Perkembangan Kanak-Kanak HCTM, dan Dr. Norazlin Kamal Nor, Pengerusi Ahli Jawatankuasa Seminar Kesihatan dan Keselamatan Seksual Kanak-Kanak Kelainan Upaya 2019.

 

National Cataract Surgery Symposium 2019

6 May 2019

Oleh : Noorlaily Abdul Rahim
Foto : Noorashikin Yusof

Cheras, 26 April 2019 –National Cataract Surgery Symposium 2019 anjuran Jabatan Oftalmologi HCTM telah berjaya menarik 180 orang peserta daripada hospital awam dan swasta. Simposium yang dijalankan selama tiga hari bermula 26 April ini bertujuan untuk meningkatkan ilmu dan informasi terkini berkenaan pembedahan katarak dan memberikan latihan secara amali bagi doktor-doktor pelatih di dalam bidang oftalmologi dalam melakukan pembedahan katarak.

Simposium ini dianjurkan setiap tahun dengan kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia dan Malaysian Universities Conjoint Committee of Ophthalmology (MUCCO). UKM telah terpilih sebagai tuan rumah bagi simposium pada kali ini dan antara pakar yang akan memberikan ceramah ialah Dr.Takayuki Akahoshi, pakar terkemuka dari Jepun untuk berkongsi kepakaran beliau di dalam pembedahan katarak.

Majlis telah dirasmikan oleh YBhg. Prof. Dr. Cairul Iqbal Mohd Amin, Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia. Beliau dalam ucapannya berkata tinjauan yang dijalankan oleh The National Eye Survey in Malaysia (NES II) pada tahun 2014 mendapati 8.1% daripada 15,000 subjek yang berumur 50 tahun mempunyai tahap penglihatan yang teruk. 58.6% daripada kumpulan ini mengalami kebutaan disebabkan masalah katarak yang tidak dirawat.

Beliau berharap penganjuran simposium ini dapat memberikan penyelesaian masalah dengan meningkatkan latihan kemahiran pembedahan katarak dikalangan oftalmologist dan pelatih, disamping itu meningkatkan kecekapan dan tempoh masa adalah penting dalam meningkatkan kualiti hidup dalam kumpulan pesakit ini.

Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM Meraikan Para Pesara Dengan Penuh Penghargaan

19 Apr 2019

Oleh : Hafizah Mohamad Isa
Foto : Hafizah Mohamad Isa

Cheras, 16 April 2019 – Hospital Canselor Tuanku Muhriz UKM (HCTM)  meraikan seramai 30 orang pesara iaitu 7 lelaki dan 23 perempuan dengan 18 orang bersara wajib, 10 bersara pilihan, seorang bersara atas sebab kesihatan dan seorang bersara terbitan (Allahyarham Muhd. Khairul Azhari bin Ahmad Asri – Jururawat) pada hari ini bertempat di ruang Galeri, Blok Pendidikan Kampus Kuala Lumpur UKM. Mereka adalah pesara bagi tahun 2018.

Turut hadir bersama adalah Prof. Datuk Dr. A Rahman A Jamal, Pro Naib Canselor (Kampus Kuala Lumpur) UKM, Prof. Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid, Pengarah HCTM UKM, Timbalan-Timbalan Pengarah Kampus Kuala Lumpur, Timbalan-Timbalan Pengarah HCTM, Ketua-Ketua Jabatan HCTM dan Fakulti Perubatan UKM, Puan Nadia Nor Awal, Ketua Bahagian Sumber Manusia, KKL serta Encik Mursidi Ahamad, Timbalan Pengarah (Pentadbiran) yang juga Pengerusi JK Induk Majlis Jasamu Dikenang HCTM 2019.

Encik Zulkifli Ahmad, bekas Pengawal Keselamatan HCTM telah dipilih menyampaikan ucapan mewakili pesara yang diraikan. Pada tahun ini  seoran pesara orang warga HCTM telah kembali ke rahmatullah (Allahyarham Encik Mazli Johari – Pembantu Operasi) dan seorang pencen terbitan (Allahyarham Muhd. Khairul Azhari bin Ahmad Asri – Jururawat)

 Majlis pada kali ini bertemakan “Jasamu Dikenang” telah dipilih bersesuai dengan jasa dan sumbangan para pesara yang telah berkhidmat di HCTM. Mereka telah yang banyak menabur jasa dalam pelbagai bidang kerjaya masing-masing bagi merialisasikan matlamat, visi dan misi HCTM. Kejayaan dan kecemerlangan yang dicapai oleh HCTM sekarang ini adalah hasil daripada jasa dan sumbangan mereka.

Prof. Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid, Pengarah HCTM UKM, dalam ucapan beliau merakamkan jutaan penghargaan dan terima kasih di atas segala jasa dan sumbangan yang telah rakan-rakan pesara berikan kepada HCTM dan berdoa agar semua rakan-rakan pesara sekalian terus diberikan kekuatan, kesihatan, rezeki dan keimanan oleh Allah SWT serta berharap hubungan erat berkekalan. Sementara itu, Prof. Datuk Dr. A Rahman A Jamal, Pro Naib Canselor (Kampus Kuala Lumpur) UKM telah diberi penghormatan untuk menyampaikan cenderamata kenangan kepada semua pesara dan waris yang hadir.

Berita berkaitan:
 https://www.ppukm.ukm.my/bsmkkl/news/majlis-meraikan-pesara-tahun-2018/

Sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia Peringkat HCTM

10 Apr 2019

Oleh : Noorlaily Abdul Rahim
Foto : Norashikin Yusof

CHERAS, 3 April 2019 – Unit Nefrologi Jabatan Perubatan, Hospital Canselor Tuanku Muhriz,
Universiti Kebangsaan Malaysia (HCTM) dengan kerjasama Displin Perubatan Jabatan
Perkhidmatan Kejururawatan, menganjurkan Sambutan Hari Buah Pinggang Peringkat HCTM
sempena ‘World Kidney Day’ yang disambut pada 14 Mac setiap tahun.

Penyakit buah pinggang merupakan penyakit senyap yang berbahaya dan biasanya tidak disedari
hingga penyakit menjadi teruk dan buah pinggang sukar diselamatkan. Apabila buah pinggang
gagal berfungsi dengan baik, bahan buangan yang biasa dikeluarkan tubuh melalui air kencing akan
kekal dalam darah menyebabkan hilang selera makan, loya, muntah, keletihan dan lemah badan.
Apabila perkara ini berlaku, pesakit hanya mempunyai dua pilihan sahaja sama ada menjalani
rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Sambutan ini merupakan acara tahunan yang memberi tumpuan kepada kesihatan buah pinggang.
Bertemakan “Kidney Health For Everyone Everywhere”, program ini mempromosi kesedaran dan
pendidikan mengenai kesan bahaya yang berkaitan dengan penyakit buah pinggang, dan gaya
hidup yang sihat. Antara aktiviti-aktiviti yang dijalankan ialah aktiviti riadah Zumba, ceramah
kesihatan, terapi batik, dan jualan gerai.

Majlis telah dirasmikan oleh YBhg. Prof. Dr. Abdul Halim Abdul Gafor, Timbalan Pengarah
Perkhidmatan Perubatan HCTM. Turut hadir dalam majlis Profesor Madya Dr. Norlaila Mustafa,
Ketua Jabatan Perubatan, Dr. Ruslinda Mustafar Ketua Unit Nefrologi.

HCTM Raikan Rakan Media Melalui Sukan Badminton

1 Apr 2019

Oleh : Pejabat Pengarah HCTM UKM
Foto : Pejabat Pengarah HCTM UKM

CHERAS, 27 Mac 2019 –  Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) melalui Kelab Badminton Pusat Perubatan UKM (Medic RC) telah meraikan rakan media dalam satu perlawanan persahabatan badminton yang telah diadakan pada 27 Mac 2019 di Kompleks Komuniti Bandar Tun Razak. Pasukan Rakan Media diketuai oleh penyanyi lagenda dan juga merupakan usahawan Berjaya iaitu Dato’ DJ Dave (Irwan Shah) yang turut disertai oleh beberapa rakan artis dan media daripada RTM.

Perlawanan yang telah diatur oleh Penaung Pasukan Medic RC iaitu Prof. Dato’ Dr Hanafiah Harunarashid ini telah menjadi satu platform kepada HCTM dalam memastikan objektif untuk melahirkan warga masyarakat aktif, sihat dan mampu mengeratkan hubungan yang kuat pelbagai profesion tidak terhad dalam bidang perubatan kesihatan malahan merentasi warga komuniti awam termasuk rakan artis dan media.Prof. Dato’ Dr Hanafiah berkata ‘sukan badminton adalah untuk semua golongan dan ia merupakan satu wadah yang terbaik kepada Warga Perubatan Kesihatan untuk kekal sihat, aktif dan mewujudkan jaringan strategik dengan mana-mana pihak’. Beliau juga menyatakan bahawa sukan badminton merupakan sukan utama Negara yang boleh dimainkan oleh semua lapisan masyarakat.Manakala Dato’ DJ Dave pula berkata ‘Ini merupakan satu permulaan yang baik kepada rakan media dan artis untuk menjalinkan kerjasama serta menyokong usaha HCTM dalam mempromosikan gaya hidup sihat kepada warga dan masyarakat’. Beliau juga menyeru lebih ramai rakan artis dan media untuk bersama-sama dalam menyemarakkan usaha yang beliau lakukan ini. Ini jelas dapat dibuktikan oleh Dato’ DJ Dave sendiri, apabila beliau sebagai role model kerana pada usia beliau masih mampu bersukan dan bermain badminton dengan baik serta menyertai kejohanan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Perlawanan telah diadakan dalam beberapa kategori dan berpihak kepada Kelab Medic RC (HCTM) dengan keputusan 7-2. Perlawanan timbal balik akan diaturkan semula sebagai tanda semangat kerjasama dan kesukanan yang tinggi oleh kedua-dua pasukan.

SYABAS DAN TANHIAH.

PROGRAM: Physiotherapy Charity Run 2018 ‘Run With Golden Age’

15 Oct 2018

CHERAS, 13 Oktober 2018 – Julung kalinya bersempena dengan Hari Sukan Negara yang di isytiharkan pada setiap hari Sabtu minggu kedua bulan Oktober dan Sambutan Hari Warga Emas Sedunia yang jatuh pada 1 Oktober setiap tahun, Unit Fisioterapi, Jabatan Perkhidmatan Pemulihan Perubatan, HCTM, menganjurkan Physiotherapy Charity Run 2018 : Run With Golden Age pada 13 Oktober 2018 (Sabtu) bertempat perkarangan Institut Perubatan Molekul (UMBI), Kampus KL UKM.

Program ini dijalankan untuk memberi kesedaran mengenai kepentingan bersukan dan warga emas ini mendapat sokongan dan kerjasama Kementerian Belia dan Sukan dan Jabatan Kesihatan Masyarakat, PPUKM. Objektif penganjuran larian adalah untuk mempromosikan perkhidmatan dan peranan Unit Fisioterapi kepada orang awam, meningkatkan kesedaran tentang kepentingan gaya hidup sihat secara santai, serta mengumpul dana bagi tujuan menaiktaraf perkhidmatan Unit Fisioterapi.

Seramai 491 orang peserta daripada pelbagai peringkat umur dengan dua kategori larian iaitu Terbuka Telaki dan Terbuka Perempuan. Larian sejauh 5 km bermula dari Perkarangan Bangunan UMBI Cheras melalui laluan di Taman Rekreasi Tasik Permaisuri dan berakhir di Perkarangan Bangunan UMBI semula. Para peserta memulakan larian pada jam 7.30 pagi dan peserta pertama yang sampai ke garisan penamat kategori lelaki ialah En. Sivaneshwaran A/L Gunasegaran dengan catatan masa 17 minit 14 saat. Manakala kategori wanita pula dimenangi oleh Nurliana Mohd Rusni dengan catatan masa 25 minit 12 saat.

Selain daripada acara larian, aktiviti saringan kesihatan juga turut diadakan untuk peserta yang hadir. Sesi dialog bersama pakar untuk warga emas dan gerai jualan juga turut dibuka. Profesor Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid, Pengarah Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) telah menyempurnakan acara pelepasan dan penyampaian hadiah kepada para pemenang. Turut hadir Puan Rohana Mukahar, Ketua Jabatan Perkhidmatan Pemulihan Perubatan, Cik Zunaidah Abu Samah, Ketua Unit Fisioterapi dan Encik Nahiz Waridi Adnan, Pengarah Program Physiotherapy Charity Run 2018.

Seminar Imunisai Dan Vaksin – Biar Tahu Jangan Keliru 

17 Aug 2018

Seminar berikut akan diadakan seperti ketetapan dibawah. Maklumat lanjut boleh dirujuk pada poster program. Semua dijemput hadir.

Tarikh Acara: 25/10/2018
Masa : 8:00 Pagi – 5:00 Petang
Tempat AUDITORIUM KLINIKAL HCTM

Penganjur / Penganjur Bersama: Disiplin Pediatrik, Bahagian Medikal, Jabatan Perkhidmatan Kejururawatan, HCTM

POSTER PROGRAM

 

 

Sesi pendidikan ibu bapa: Perkembangan motor halus dan kemahiran adaptif pada kanak- kanak

31 Jul 2018

Unit Terapi Carakerja akan menganjurkan satu sesi pendidikan ibu bapa yang akan menerangkan tentang perkembangan motor halus dan kemahiran adaptif pada kanak-kanak. Perkembangan kemahiran motor halus yang lambat akan menyebabkan kemahiran mengurus diri, kemahiran bermain dan kemahiran menulis menjadi lambat. Sesi pendidikan ini akan menerangkan strategi dan intervensi yang sesuai untuk mengatasinya.

Tarikh Acara: 15/08/2018
Masa: 02:15 Petang – 04:15 Petang
Penganjur / Penganjur Bersama: Unit Terapi Carakerja

1 2 3 4

Search

+
Font Resize
Contrast