Fakulti Perubatan UKM telah ditubuhkan pada tahun 1974 dan memulakan sesi pengajian dengan pengambilan pelajar kumpulan pertama seramai 44 orang bagi sesi kemasukan 1973/74. Pada asalnya kampus induk terletak di Jalan Pantai Baru Lembah Pantai dan kemudiannya dipindahkan ke Bangunan Kayu di Kompleks Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Pada 27 Februari 1975, HKL telah diisytihar sebagai Hospital Pengajar Fakulti Perubatan UKM. Bangunan tetap Fakulti Perubatan telah dibina bersebelahan HKL pada tahun 1977. 1979, UKM telah berjaya menghasilkan kumpulan pertama Doktor Perubatan UKM.

UKM telah menubuhkan hospital pengajar sendiri iaitu HUKM dan mula didirikan pada 02 November 1993. Pembinaan HUKM dimulakan di tapak seluas 23 hektar di Jalan Yaakob Latiff, Bandar Tun Razak, Cheras Kuala Lumpur. 01 Julai 1997, HUKM telah siap dibina dan memulakan operasi dilengkapi dengan pelbagai peralatan moden dan terkini dan dirasmikan oleh YAB Tun Dr. Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia ketika itu pada 14 Julai 1998.

Pada 20 Februari 2008, Fakulti Perubatan dan HUKM telah digabungkan untuk mewujudkan entiti yang dikenali sebagai Pusat Perubatan UKM dengan moto ‘Mengintegrasikan Pembelajaran dan Penyelidikan Demi Masyarakat’. Transformasi entiti ini akan membenarkan fungsi-fungsi dan aktiviti-aktiviti institusi-institusi berasingan, fakulti dan hospital untuk diselaraskan dan dijalankan dengan lebih efisien, menambahbaik produktiviti dan cara kerja. Ia akan dapat memastikan pentadbiran aktiviti-aktiviti kursus dan penyelidikan dapat dilakukan dengan lebih baik termasuk perkhidmatan yang ditawarkan. Semua ini akan meningkatkan lagi prestasi PPUKM sekaligus menaikkan kedudukannya di antara institusi pengajian perubatan yang disegani di peringkat serantau mahupun antarabangsa.

Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), PPUKM merupakan nama baru bagi Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia yang telah disempurnakan penamaannya oleh DYMM Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir, Canselor UKM pada 14 Oktober 2014. Penjenamaan baru ini, merupakan suatu pengiktirafan dan kebanggaan warga UKM terhadap kelangsungan kecemerlangan hospital pengajar bagi Fakulti Perubatan UKM yang ditubuhkan pada tahun 1997 untuk melahirkan pakar dalam pelbagai bidang perubatan dan kesihatan.