[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Slider_Widget”][/siteorigin_widget]

A) Fasiliti Jabatan

Jabatan Otorinolaringologi – Pembedahan Kepala dan Leher yang berkeluasan lebih kurang 400 meter persegi terletak ditingkat 9, blok klinikal, HCTM mempunyai pelbagai fasiliti dalam membantu proses pengajaran dan pembelajaran pelajar di jabatan. Fasiliti-fasiliti di jabatan Otorinolaringolgi_Pembedahan Kepala dan Leher terdiri daripada:

Bilik Seminar:

Bilik seminar jabatan terletak di ruang hadapan jabatan Otorinolaringologi-Pembedahan Kepala dan Leher. Bilik ini boleh memuatakan seramai 60 hingga ke 70 pelajar. Bilik ini dilengkap dengan alat penghawa dingin dan alat Skrin projector mudah alih (LCD) untuk kemudahan pembelajaran dan pengajaran. Bilik ini juga diguna sebagai salah satu bilik mesyuarat jabatan.

 

<GAMBAR>

 

Bilik Perpustakaan:

Bilik perpustakaan jabatan terletak di ruang hadapan jabatan Otorinolaringologi-Pembedahan Kepala dan Leher. Bilik ini selalu diguna sebagai salah satu bilik mesyuarat jabatan. Pelbagai model telinga, leher dan hidung milik jabatan Otorinolaringologi-Pembedahan Kepala dan Leher dipamerkan di bilik ini. Buku Disertasi pelajar Sarjana Perubatan ORL-HNS juga turut dipamerkan.

 

<GAMBAR>

 

Makmal Mikrosurgeri:

Makmal Mikrosurgeri adalah sebuah makmal yang berfungsi sebagai tempat pengajaran dan pembelajaran “hands-On” kepada para calon pelajar sarjana perubatan ORL-HNS. Contoh kursus yang sering kali di anjurkan di makmal ini ialaha seperti Kursus TEMPORAL BONE (TBC), Kursus Rhinoplasty, Kursus LAryngologi dan Kursus Head and Neck. Makmal ini telah dilengkapi dengan pelbagai  kemudahan seperti mikroskop, Mesin Suction, Mesin Drill, Televisyen dan barangan alat pakai habis bagi kegunaan kursus.

 

<GAMBAR>

 

Bilik-Bilik Sarjana:

Bilik- bilik yang digunakan untuk menempatkan calon pelajar sarjana perubatan ORL-HNS lelaki dan perempuan. Terdapat lebih kurang 6 atau 7 bilik sarjaan telah diperuntukkan bagi kegunaan pelajar.

 

<GAMBAR>

 

Bilik Cadaver ENT:

Bilik ini menempatkan empat (4) unit Peti Ais bersuhu -25 C  yang digunakan untuk menyimpan spesimen-spesimen yang akan diguna pakai semasa kursus jabatan.