TAHNIAH: Dr. Mohd Shahir Bin Anuar, Jabatan Anestesiologi

12 Jul 2018

Tahniah kepada Dr. Mohd Shahir Bin Anuar, pakar anestesiologi dari Jabatan Anestesiologi, Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Pusat Perubatan UKM telah berjaya memperoleh Diploma Pasca Siswazah Antarabangsa Interventional Pain daripada Universiti Montpellier, Perancis; program ini diadakan di Universiti Perubatan Korea, Seoul.

Beliau adalah seorang pakar anestesiologi Malaysia yang pertama yang berjaya untuk menerima diploma pasca siswazah yang diiktiraf oleh Universiti Montpellier, Perancis, Kolej Perubatan Universiti Korea dan Persatuan Pelbagai Disiplin Korea Musculoskeletal Pain. Beliau menyertai program itu pada Disember 2017 dan telah menamatkannya dengan lulus peperiksaan pada Jun 2018 bersama 29 orang pakar antarabangsa yang lain.

Perubatan Interventional Pain adalah sub kepakaran perubatan yang menguruskan sakit akut dan kronik dengan teknik invasif yang minimal seperti suntikan sendi, nerve blocks (menghalang aliran isyarat kesakitan di sepanjang saraf) dan neuromodulation (menggunakan medan elektromagnet untuk mengawal kesakitan). Pengurusan Interventional pain semakin popular dibidang perubatan kerana keberkesanannya dan risiko komplikasi yang rendah; membantu mengawal rasa sakit dan mengurangkan pergantungan pesakit terhadap dadah, sekaligus mengurangkan kesan sampingannya

Sebagai pakar anestesiologi, berurusan dengan pesakit sakit akut dan kronik adalah sebahagian daripada tugas harian selain menyediakan perkhidmatan anestetik. Pengetahuan dan kemahiran tambahan yang diperolehi dalam teknik kesakitan intervensi membantu dalam mengurus kesakitan dengan berkesan, terutamanya kepada pesakit kronik yang kebanyakannya bergantung kepada pelbagai ubat penahan sakit. Selain kerja klinikal harian, Dr. Mohd Shahir terlibat secara aktif dalam persidangan dan bengkel kesakitan, berkongsi pengetahuan mengenai ubat interventional pain dengan kakitangan kesihatan di Malaysia. Beliau kini merupakan setiausaha bersama Malaysian Society of Interventional Pain Practitioners (MSIPP). Hasrat beliau adalah untuk meningkatkan kesedaran di kalangan pesakit dan kakitangan kesihatan mengenai interventional pain dan berguna secara berkesan terutamanya kesakitan kronik. Beliau berharap lebih banyak pakar perubatan Malaysia berminat dengan perubatan interventional pain akan mengikuti jejak langkah ini untuk mendapat kelayakan peringkat antarabangsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast