PROGRAM: Seminar Keganasan dan Psikiatri “Bebaskan Stigma Takut”

29 Jun 2018

CHERAS, 28 Jun 2018 – Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Kampus Kuala Lumpur, UKM menjadi tuan rumah Seminar Keganasan dan Psikiatri yang dianjurkan oleh Special Interest Group (SIG) Mental Health Malaysian Nurses Association dengan kerjasama Malaysian Nurses Association cawangan HCTM. Seminar ini dirasmikan oleh Prof. Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid, Pengarah HCTM UKM di Auditorium Fakulti Perubatan UKM. Seminar bertemakan “Bebaskan Stigma Takut”.

Dalam ucapannya, Prof. Dato Dr. Hanafiah berkata selain isu kesihatan mental yang membimbangkan, isu stigma juga menyumbang ke arah keganasan di kalangan pesakit-pesakit mental. Pemikiran masyarakat kita telah dibentuk sejak dahulu di mana penyakit mental sering dikaitkan dengan ‘gila’ dan sesuatu yang ganas dan tidak dijangka. Stigma dan rasa takut ini menyebabkan pesakit ini sukar mendapat rawatan dan bantuan.

Turut hadir adalah Puan Zamrudah Mohd Ismail, Timbalan Presiden (Bahagian Perkhidmatan) Malaysian Nurses Association, Puan Wan Fatimah pengerusi Malaysian Nurses Association cawangan HCTM, dan Encik Abdul Razak Rosli Pengerusi Special Interest Group Mental Health Malaysian Nurses Association.

Sementara dalam ucapan disampaikan oleh Puan Wan Fatimah, beliau berkata sebagai usaha menghadapi cabaran peningkatan masalah kecelaruan mental, latihan sub kepakaran dalam bidang Psikiatri dan platform perkongsian ilmu seperti seminar ini perlu diperbanyakkan untuk membantu jururawat dan profession perubatan bidang psikiatri  dalam menangani masalah pesakit kecelaruan mental yang semakin meningkat.

Penganjuran seminar ini telah menarik minat hampir 250 peserta daripada seluruh Malaysia. Majoriti peserta adalah kakitangan kesihatan daripada Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Hospital Kuala Lumpur, Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu, Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh, Hospital Melaka, Hospital Sultan Abdul Halim Kedah, Hospital Serdang, Hospital Ampang, Hospital Tengku Ampuan Rahimah,  Hospital Rehabilitasi Cheras, Pusat Jagaan Husna Arashid, MAIWP-PICOMS Nursing Homecare, dan IIUMMC.

Tiga penceramah jemputan telah hadir menyampaikan ceramah dan input kepada para peserta yang hadir. Antara topik ceramah yang disampaikan ialah ‘Keganasan dan Psikiatri – Mengapa Takut?’ oleh Dr. Ahmad Rostam Md Zin, ‘Komunikasi Yang Berkesan Menangani Pesakit Yang Agresif’ oleh Prof. Madya Dr. Utharas Arumugam,  dan ‘Manangani Pesakit Psikiatri di General Wad dan ED’ disampaikan oleh Dr. Aida Harlina Bt Abd Razak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast