PROGRAM: Seminar Jagarawatan Bariatrik 2018

19 Nov 2018

CHERAS, 13 November 2018 – Seramai 101 orang peserta menyertai Program Seminar Jagarawatan Bariatrik 2018 anjuran Disiplin Surgeri, Jabatan Perkhidmatan Kejururawatan dan Unit Minimally Invasive Sugery (MIS), Upper GI & Obesity Surgery, Jabatan Surgeri, HCTM UKM julung kalinya diadakan untuk memberi maklumat dan menambah baik perkhidmatan kepada pesakit terutamanya dalam mendapatkan rawatan Bariatrik.

Pembedahan bariatrik adalah prosedur pembedahan menurunkan berat badan yang dilakukan kepada pesakit obesiti dengan tujuan untuk menjaga kesihatan. Prosedur ini dilakukan oleh pakar-pakar dari Unit Minimally Invasive Sugery (MIS), Upper GI & Obesity Surgery, Jabatan Surgeri. Penganjuran Seminar Jagarawat Bariatrik yang diadakan selama 2 hari ini menekankan aspek-aspek jararawat pembedahan bariatrik dengan lebih mendalam dan terkini.

Majlis dirasmikan oleh Prof. Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid, Pengarah HCTM dan dalam ucapannya berkata program seperti perlu diadakan pada setiap tahun bagi membincangkan dan berkongsi kaedah rawatan serta jagarawatan seiring dengan teknologi terkini kepada semua agar ia dapat dipraktikkan dan digunapakai memandangkan kadar bilangan pesakit obesiti di Malaysia semakin meningkat dari tahun ke tahun. Beliau juga menyatakan sokongan penuh terhadap semua usaha-usaha yang mampu memberi impak positif terhadap pembangunan intelektual di samping menyediakan perkhidmatan yang terbaik dan berkualiti kepada pesakit.

Turut hadir dalam majlis Prof. Madya Dato’ Dr. Nik Ritza Kosai Nik Mahmood, Ketua Unit Minimaly Invasive Surgery (MIS) Upper Gi And Obesity Surgery Jabatan Surgeri HCTM, Puan Fuziah Abd. Hamid Ketua Jabatan Perkhidmatan Kejururawatan HCTM, Puan Wan Fatimah Wan Daud Penasihat Seminar Jagarawatan Bariatrik 2018, Dr. Mohamad Aznan Shuhaili Penasihat Bersama Seminar Jagarawatan Bariatrik 2018, dan Puan J. Sanarina Abdul Jabbar Pengerusi Seminar Jagarawatan Bariatrik 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast