PROGRAM: MAJLIS PENUTUPAN RASMI 2ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON HEALTH FINANCING CHERAS, 5 Julai 2018

12 Jul 2018

CHERAS, 5 Julai 2018 – Penutup Majlis 2nd Malaysian Health Economic Association dan Pelancaran MY-DRG Dental Casemix telah dijalankan di Auditorium PPUKM pada jam 4.00 petang. Majlis telah dirasmikan oleh YB. Dr. Haji Dzulkefly Ahmad, Menteri Kesihatan Malaysia. Hadir sama termasuk Prof. Dato’ Ir. Dr. Mohd. Marzuki bin Mustafa, Timbalan Naib Canselor (Hal-Ehwal Akademik & Antarabangsa), Prof. Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid, Pengarah Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Prof. Dato’ Dr. Syed Mohamed Aljunid, Pengerusi Malaysian Health Economic Association (MAHEA), dekan-dekan, pengarah serta beberapa orang pegawai kanan Kampus KKL.

Bertemakan Mobilizing Community Resources Towards Sustainable Health Financing, persidangan yang bermula semalam telah dihadiri hampir 100 orang peserta. Persidangan ini merupakan anjuran International Center for Casemix and Clinical Coding (ITCC) UKM dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Masyarakat, Jabatan Perubatan Keluarga, dan Malaysian Health Economic Association (MAHEA).

 Dr. Haji Dzulkefly dalam ucapannya memberitahu visi Kesihatan Malaysia adalah menjadikan Malaysia sebuah negara yang sihat individu, keluarga dan komuniti, melalui sistem kesihatan yang adil, berpatutan, cekap, sesuai dengan teknologi, mesra alam dan mesra pelanggan, dengan penekanan terhadap kualiti, inovasi, promosi kesihatan dan menggalakkan tanggungjawab individu dan penyertaan masyarakat terhadap peningkatan kualiti hidup.

Ini adalah sejajar dengan set deklarasi Bangsa-Bangsa Pembangunan Sustainable Development (SDGs) pada tahun 2015, bahawa semua negara perlu mencapai visi ini menjelang tahun 2030. Untuk mencapai kedua-dua visi untuk kesihatan Malaysia dan SDG ini, semua individu dan masyarakat harus mendapatkan akses perkhidmatan kesihatan yang diperlukan walaupun di kalangan penduduk miskin.

Menurut Laporan Akaun Kesihatan Kebangsaan Malaysia 1997-2015, perbelanjaan kesihatan kerajaan umum (GGHE) sebagai sebahagian daripada perbelanjaan kerajaan am (GGE) untuk Malaysia telah meningkat daripada RM4.2 bilion pada tahun 1997 (bersamaan dengan 4.79% daripada kerajaan am perbelanjaan) kepada RM27.1 bilion pada tahun 2015 (bersamaan dengan 6.59% daripada perbelanjaan kerajaan am). Peningkatan ini dalam peratusan dan jumlah nominal agak berkaitan. Di samping itu, dalam laporan yang sama, peratusan perbelanjaan keluar rumah untuk kesihatan daripada jumlah perbelanjaan untuk kesihatan juga meningkat mencapai hampir 40%. Ini jauh di atas sasaran konvensional pengeluaran luar poket yang 30% atau kurang daripada jumlah perbelanjaan kesihatan untuk mencapai liputan kesihatan sejagat. Berdasarkan maklumat di atas, Malaysia perlu  memikirkan semula dengan bijak mengenai isu-isu mendapatkan sumber yang mencukupi untuk kesihatan dan memastikan bahawa model pembiayaan penjagaan kesihatan berkekalan dalam jangka panjang.

Apabila kerajaan baru mengambil alih pada 9 Mei, salah satu daripada janji-janji dalam Manifesto Pakatan Harapan adalah untuk memperluaskan Skim Peduli Sihat (SPS) ke seluruh negara untuk memastikan bahawa golongan miskin- kumpulan pendapatan penduduk atau B40, akan mempunyai akses yang mencukupi kepada perkhidmatan kesihatan yang berkualiti. Dianggarkan versi Skim Peduli Sihat yang dinasionalisasi akan memberi manfaat kepada lebih dari 2.6 juta isi rumah di negara ini atau sekitar 10.4 juta orang.

Dalam persidangan dua hari ini, beliau telah melihat bahawa masalah pembiayaan penjagaan kesihatan yang panjang telah dibincangkan. Beberapa negara jiran seperti Thailand, Indonesia, Filipina juga telah berkongsi pengalaman mereka dalam melaksanakan Skim Pembiayaan Kesihatan Nasional berdasarkan Model Insurans Kesihatan Sosial dengan mekanisme untuk melindungi golongan berpendapatan rendah. Beliau berharap, semua peserta persidangan ini mengambil kesempatan ini untuk belajar seberapa banyak yang mungkin dan juga membina hubungan rangkaian yang kukuh untuk kerjasama yang berterusan.

Diakhir ucapan beliau mengucapkan tahniah kepada penyelidik UKM dan USM atas kerjasama yang kuat dan semangat kerja berpasukan untuk membangunkan dan melancarkan sistem MY-DRG Oral Health Casemix  hari ini. Ini adalah sistem casemix pertama untuk perkhidmatan pergigian di dunia yang akan membantu dalam menentukan kos perkhidmatan pergigian. Perkhidmatan pergigian adalah antara perkhidmatan penting untuk negara kita tetapi kos penyediaan perkhidmatan adalah sangat tinggi. Dengan sistem MY-DRG Oral Health Casemix, beliau berharap sistem ini dapat menguruskan perkhidmatan pergigian dengan cekap.

Majlis diakhiri dengan gimik pelancaran MY-DRG Dental Casemix, tayangan multimedia, sesi fotografi dan jamuan petang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast