PPUKM dan IJN bekerjasama menubuhkan pusat latihan CPR

17 Dec 2015

KUALA LUMPUR, 14 Disember – Satu kolaborasi antara Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia dan Institut Jantung Negara (IJN) dalam usaha mengurangkan kadar kematian akibat kejutan serangan jantung dan masalah pernafasan dengan mempertingkatkan kesedaran mengenai rawatan awal pemulihan kardiopulmonari atau CPR. Kurang pendedahan tentang rawatan ini merupakan salah satu penyebab kenaikan kadar kematian akibat permasalahan jantung. Bagi menangani masalah ini IJN dan PPUKM telah bekerjasama untuk membangunkan pusat latihan seperti American Collage of Cardiology (ACC) dan Persatuan Jantung Amerika (AHA).

Kursus latihan yang ditawarkan merangkumi panduan penyelamat jantung, bantuan asas hayat, intepretasi elektrokardiogram, sokongan hayat dengan penjagaan lanjut awal. Latihan ini dicadangkan oleh American Collage of Cardiology (ACC) dan Persatuan Jantung Amerika (AHA) yang menekankan tentang pentingnya latihan ini bagi melanjutkan jangka hayat pesakit dan komunikasi efektif dalam pasukan penyelamat semasa rawatan pemulihan.

Dalam majlis menandatangani memerondum tersebut, PPUKM diwakili oleh Naib Canselor UKM Prof. Datuk Dr. Noor Azlan Ghazali dan Prof. Dato’ Dr. Raymond Azman Alu, Dekan Fakulti dan Pengarah HCTM PPUKM, manakala IJN diwakili oleh Ketua Pegawai Eksekutif Dato’ Dr. Mohd Azhari dan Dato’ Sri Dr. Hj Azhari B. Rosman, Pakar Runding Kardiologi dan Pengarah CPR Fakulti IJN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast