PEMAKLUMAN – Visa Dengan Rujukan (VDR) untuk pelajar posting elektif

11 Oct 2016 ,

Bermula 1 Ogos 2016, semua pemohon antarabangsa yang melibatkan posting elektif (melebihi 1 bulan) perlu memohon Visa Dengan Rujukan (VDR) sebelum memasuki Malaysia untuk tujuan pendidikan. Visa Dengan Rujukan (VDR) adalah visa yang dikeluarkan oleh Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negara untuk bukan warganegara bagi membolehkan individu untuk masuk secara sah Malaysia. Visa diluluskan oleh Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia. Untuk memohon VDR, sila mengemukakan dokumen-dokumen berikut kepada mohdiqbal@ppukm.ukm.edu.my

a) Salinan / imbasan surat tawaran UKM untuk melakukan posting elektif beserta surat pengesahan dari institusi pelajar
b) Salinan / imbasan gambar berukuran pasport (latar belakang biru)
c) Salinan / imbasan semua halaman pasport semasa muka surat kosong (pastikan pasport mempunyai kesahan yang lebih daripada 12 bulan).
d) Sila nyatakan alamat pejabat Kedutaan Besar Malaysia / Suruhanjaya Tinggi / Konsulat terdekat di negara anda sendiri
e) Borang im-12-form yang telah dilengkapkan

Proses VDR biasanya akan mengambil masa 1 hingga 2 bulan.

Setelah mendapat kelulusan daripada Pihak Berkuasa Imigresen Malaysia, kakitangan yang bertanggungjawab mohdiqbal@ppukm.ukm.edu.my akan email surat kelulusan VDR kepada anda. Sila dapatkan Single Entry Visa di Kedutaan / Konsulat Malaysia terdekat di negara asal anda dengan mengemukakan surat kelulusan VDR.

Nota : Pihak Imigresen tidak akan melayan sebarang permohonan posting elektif (melebihi 1 bulan) yang menggunakan pas sosial seperti sebelum ini. Pelajar yang masuk menggunakan pas sosial dikehendaki pulang ke negara asal untuk masuk semula ke Malaysia menggunakan VDR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast