MAJLIS SUMBANGAN TANPA TUNAI DAN PENYERAHAN SUMBANGAN OLEH AGENSI LUAR KEPADA HOSPITAL CANSELOR TUANKU MUHRIZ (HCTM)

20 Dec 2019

CHERAS, 18 DISEMBER 2019 – Hospital Canselor Tuanku Muhriz telah menerima sumbangan peralatan dan kemudahan rekreasi daripada Persatuan Advokasi Kesihatan Kanser Malaysia (Together Against Cancer Association Malaysia) TAC (21 unit Hospital Sleepers Bed) dan Tanjung Boulevard Sdn. Bhd. (1 unit treadmill, 2 unit Technogym syncgro forma crosstrainer, 2 unit fitness spinning bike star trac dan 1 unit coway water dispenser) untuk kemudahan pesakit dan kakitangan HCTM.

Majlis yang diadakan di Sukmaria, HCTM telah diserikan lagi dengan pelancaran perasmian Sumbangan Tanpa Tunai melalui aplikasi SNAP & PAY.  Di dalam ucapan Pengarah, HCTM Yang Berbahagia Prof. Dato’ Dr. Hanafiah Harunarashid, menekankan berkenaan tujuan utama pelancaran SNAP & PAY adalah untuk mengumpul dan memudahkan dana disalurkan ke dalam Tabung Pesakit HCTM.

Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) telah menerima lebih kurang 550,00 hingga 600,000 pesakit dalam dan luar pada setiap tahun dan sebahagiannya terdiri daripada pesakit yang kurang berkemampuan untuk membiayai kos peralatan dan ubat-ubatan. Sumbangan dalam bentuk peralatan dan pembiayaan kos ubat-ubatan pesakit di HCTM sangat diperlukan untuk membantu golongan ini.

Sehubungan itu, Jawatankuasa Philantrophy Kampus Kuala Lumpur telah diwujudkan pada Februari 2019 dan mengadakan kerjasama dengan pihak Bank Islam Berhad (BIMB) bagi mengumpul dana bagi 3 teras utama Universiti Kebangsaan Malaysia iaitu pengajaran, penyelidikan dan perkhidmatan.

BIMB telah menggabungkan teknologi dan pematuhan syariah dalam menyampaikan perkhidmatan selari dengan aliran digital semasa. Inisiatif ini dapat memastikan keselesaan, sumbangan yang berterusan, selamat dan berimpak tinggi dengan pelaksanaan yang mudah untuk para pengguna. Pengguna boleh melakukan transaksi hanya dengan memuat turun aplikasi SNAP & PAY, imbas kod QR dan pembayaran boleh dilakukan melalui sistem FPX. 

Diharapkan dengan inisiatif ini akan memperolehi lebih banyak lagi sumbangan dan dana untuk mempertingkatkan lagi kualiti perkhidmatan perawatan kepada masyarakat dan memberi banyak manfaat kepada hospital. Semoga dengan sumbangan dan bantuan ini, mampu menceriakan mereka yang kurang bernasib baik. Harapan agar usaha baik ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang.

                                     

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast