KENALI PAKAR – Dr. Ahmad Khaldun Ismail

13 Dec 2017

WHO SBE-WG ditugaskan untuk membangunkan pelan strategik untuk gejala gigitan ular berbisa, lebih khusus, pembangunan pelan peta jalan yang bertujuan untuk menilai dan menangani beban dari gejala gigitan ular berbisa, terutamanya di negara berpendapatan sederhana hingga rendah. WHO SBE-WG terdiri daripada dua kumpulan penasihat yang berbeza yang terdiri daripada pakar yang meliputi pelbagai disiplin dan kemahiran:

  1. Penasihat Teras: untuk menyediakan dan merangka rancangan strategik SBE
  2. Penasihat Semakan: untuk membantu dan menyokong kumpulan penasihat teras

SBE-WG pada mulanya akan diadakan melalui teleconference atau secara elektronik. Mesyuarat pertama akan diadakan pada 12 Disember 2017 jam 2.30 petang waktu Geneva. Dr Ahmad Khaldun Ismail dari Jabatan Perubatan Kecemasan, HCTM, PPUKM telah dipilih sebagai Penasihat Semakan untuk mengambil bahagian dalam WHO SBE-WG.

Dr. Ahmad Khaldun Ismail adalah Pensyarah Perubatan Kanan dan Pakar Perunding Kecemasan di Jabatan Perubatan Kecemasan, Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau adalah Presiden Persatuan Toksinologi Malaysia (MST). Beliau adalah pengasas Remote Envenomation Consultancy Services (RECS) dan Pengarah pengasas ASEAN Marine & Snakes Envenoming (Poisoning) Management (AMSEM). Beliau telah mengasaskan beberapa program pendidikan untuk pelajar, penyedia penjagaan kesihatan dan orang ramai. Beliau mempunyai minat yang mendalam untuk mengajar dan kerap menerima jemputan sebagai penceramah di Malaysia dan di peringkat antarabangsa. Beliau mempunyai minat yang khusus dalam Toxinologi Klinikal, Perubatan Kecemasan, dan Perkhidmatan Prahospital. Beliau mempunyai beberapa penerbitan akademik di dalam bidang yang berkaitan.

CV penuh @ https://1drv.ms/w/s!ArjXBiSSPJUSgZomFh9Ep7BVv4X9kw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast