JEMPUTAN – STEM CELL RUN 2017

13 Oct 2017

STEM CELL RUN 2017
JOIN THE STEM CELL RUN 2017 AND “LET’S RUN FOR FUND”

TEC REACHES OUT TO 1000 RUNNERS TO RAISE FUNDS FOR THE DEVELOPMENT OF STEM CELL & REGENERATIVE MEDICINE IN MALAYSIA

Kuala Lumpur, 10 Oktober, 2017: Pusat Kejuruteraan Tisu(PKT), Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) akan menganjurkan program larian amal “Stem Cell Run 2017, Let’s Run For Fund” pada 4 November 2017 bertempat di Taman Botani Perdana, Kuala Lumpur. Program ini dianjurkan bersempena dengan Hari Kesedaran Sel Stem & Perubatan Regeneratif, Pusat Kejuruteraan Tisu. Tujuan utama penganjuran adalah untuk memberi kesedaran dan menyampaikan maklumat tentang pembangunan bidang terapi regeneratif melalui teknologi kejuruteraan tisu dan sel stem.

PKT mensasarkan seramai 1000 penyertaan pada penganjuran sulung larian amal ini. Penganjuran ini turut bertujuan untuk mengumpul dana bagi pembangunan aktiviti penyelidikan dan percubaan klinikal di PKT. Program ini akan dirasmikan oleh Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia, Yang Berhormat Dato’ Seri Dr. Hilmi bin Haji Yahaya. Dana yang dikumpul adalah melalui yuran para peserta sebanyak RM50 dan RM70 untuk jarak 5km dan 10km. Para peserta yang mendaftar akan menerima baju-T rasmi larian, pingat ekslusif, e-sijil dan barang-barang cenderamata dari pihak penaja dan penganjur.

Menurut Ketua PKT, Prof. Madya Angela Ng Min Hwei “Penganjuran “The Stem Cell Run 2017” adalah sebagai lambang kepada perjalanan dan kejayaan aktiviti R&D yang telah dilalui oleh PKT, malahan juga merupakan usaha pihak PKT untuk mewujudkan kesedaran dikalangan masyarakat untuk memahami teknologi sel stem dan perubatan regeneratif disamping menolak pandangan negatif masayarakat tentang teknologi ini. Pengumpulan dana adalah untuk menampung aktiviti penyelidikan dan membolehkan produk kajian preklinikal melalui fasa percubaan klinikal pula. Tambah beliau lagi, ”Proses penyelidikan dan percubaan klinikal memerlukan perancangan yang teliti
supaya produk klinikal yang dihasilkan memenuhi kualiti yang ditetapkan. Kami berharap agar rakyat Malaysia dapat bersama-sama mengambil bahagian di dalam larian ini, seterusnya menyumbang untuk satu tjuan yang murni untuk memberi masa hadapan yang baik kepada generasi akan datang”.

Selain daripada acara larian, program ini turut memperkenalkan produk-produk penyelidikan di PKT yang telah dihasilkan menggunakan teknologi kejuruteran tisu. Program ini mendapat sokongan daripada Persatuan Kejuruteraan Tisu dan Perubatan Regeneratif Malaysia (TESMA) dan piha industri yang turut mempamerkan produk-produk mereka. Pengumpulan dana oleh PKT yang bermula sejak Jun 2017 telah menggunakan platform Gift2UKM yang memberi kelebihan kepada penaja untuk mendapat pengecualian cukai.

Pada dasarnya dana ini adalah untuk aktiviti penyelidikan dan percubaan klinikal di PKT. Sebarang sumbangan boleh dilakukan terus ke laman sesawang Gift2UKM atau berhubung dengan PKT sebelum 31 Disember 2017. Program ini turut menawarkan beberapa aktiviti lain seperti pemeriksaan kesihatan, cabutan bertuah, kendera saji, kuiz sains dan peluang untuk melihat sel stem yang sebenar disamping pameraan berkaitan teknologi kejuruteraann dan perubatan regeneratif. Para peserta akan turut disajikan dengan aktiviti Zumba oleh SoulFit Studio di bawah pimpinan Yvone Kan dan menampilkan Atilia daripada Yogaonethatiwant Studia yang akan memimpin aktiviti Yoga Maklumat berkaitan “Stem Cell Run 2017” adalah seperti berikut:

Tarikh 4 November 2017 (Sabtu)
Masa 6.40 pagi– 4.00 petang
Tempat Taman Botani Perdana, Kuala Lumpur
Penganjur Tissue Engineering Centre, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia
Perasmi Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya (KIV)
Aktiviti 5 km and 10 km run, exhibition on stem cells and tissue engineering research in Malaysia, booth by sponsor, free health check, lucky draw, food truck, Zumba and many more
Yuran RM 50 untuk 5 km
RM 70 untuk 10 km
(10% diskaun kumpulan≥ 3)
Sasaran 1000 peserta
Runner’s entitlement Ultron micro-dry tee, exclusive finisher medal, e-certificate and a goodie bag with free gifts

Untuk pendaftaran dan maklumat lanjut berkaitan program, sila hubungi atau layari:

Laman sesawang rasmi “Stem Cell Run 2017 “: https://stemcellrun2017.wordpress.com/
Alamat penganjur: Tissue Engineering Centre, 12 th Floor, Clinical Block, Universiti Kebangsaan Malaysia Medical Centre, Jalan Yaacob Latif, 56000 Cheras, Kuala Lumpur, Malaysia
Talian telefon: 03- 9145 7670 (waktu bekerja), 011- 1890 4246 (WhatsApp)
Email: tec@ppukm.ukm.edu.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Font Resize
Contrast